De persoonlijke verhalen van Palestijnen in beeld gebracht in een vernieuwend fotografieproject.
Vandaag viert de staat Israël haar zeventigjarig bestaan. Palestijnen herdenken daarentegen de Nakba (catastrofe), waarbij 700.000 Palestijnen gedwongen werden huis en haard achter te laten. 48 Stories vertelt de persoonlijke verhalen van Palestijnen die de gebeurtenissen van 1948 nog hebben meegemaakt en laat zien waar zij nu leven.
De afgelopen twee jaar reisden zeven fotografen en filmmakers van Jordanië en Gaza tot Honduras, op zoek naar de Palestijnse generatie van 1948. Het werk van Ezz Al Zanoon (PS), Laura Boushnak (KW/PS), Tanya Habjouqa (JO), Rula Halawani (PS), Khaled Jarrar (PS), Kadir van Lohuizen (NL) en Ali Noureldine (PS) is nu te zien in een innovatieve web app, die de Palestijnse diaspora in kaart brengt. 48 Stories belicht en bewaart de persoonlijke verhalen van Palestijnen die de gebeurtenissen van 1948 nog hebben meegemaakt.
De vluchtelingen van toen wonen in Gaza, de Westelijke Jordaanoever of Israël, maar het merendeel is verspreid over de wereld. Ze wonen in voormalige vluchtelingenkampen in Libanon en Jordanië of hebben zich geworteld in nieuwe thuislanden als Honduras, Zweden en Nederland. Ze hebben een leven opgebouwd als winkelier, arts, politiek activist of universitair docent. 48 Stories toont een gemeenschap die sterk uiteenloopt op geografisch en sociaaleconomisch vlak, maar tegelijkertijd onlosmakelijk verbonden is met hetzelfde land, landschap en dezelfde geschiedenis.
48 Stories presenteert de verhalen, herinneringen en alledaagse levens van Umm Omar, Victoria Larach, Fakhri Yousef Mohammed Eltelawi en vele anderen in online afleveringen op 48stories.org. 48 Stories is een samenwerking tussen fotografencollectief NOOR, diverse Palestijnse en andere fotografen uit het Midden-Oosten, ontwerpers Kummer & Herrman, online storytelling ontwikkelaars Slices en producent Paradox.
48 Stories is mogelijk gemaakt met genereuze steun van het Mondriaan Fonds, Prins Claus Fonds, Stimuleringsfonds Creatieve Industrie, Leonhard-Woltjer Stichting, Lutfia Rabbani Foundation en NOOR Foundation.
|