Wat hebben Witte Huis-stagiaire Monica Lewinsky en danseres Mata Hari met elkaar te maken? En waarom staat schrijver Harry Mulisch naast Fidel Castro? Bep van Klaveren en Regilio Tuur waren allebei Nederlandse boksers. Alleen de tijd lijkt hen te scheiden, maar is daarmee alles gezegd?
Iedereen kijkt vanuit zijn eigen achtergrond naar geschiedenis. Bij elk verhaal is de vraag te stellen waar we naar kijken, wiens geschiedenis hier wordt verteld en vanuit welk perspectief een gebeurtenis is vastgelegd.
De fotocollectie van het Nationaal Archief bevat veel verhalen. In FACE TO FACE zijn portretten te zien die als duo een verhaal vertellen. De gekozen combinatie van twee beelden levert bij de kijker een derde beeld op; een nieuw verhaal vanuit zijn of haar perspectief. Er ontstaan parallellen en tegenstellingen tussen mensen die niet altijd tijd en ruimte, maar wel een geschiedenis delen.
Het combineren van twee beelden maakt dat de geportretteerde daardoor soms in een ander daglicht komt te staan. Onze samenleving en de manier waarop we daarnaar kijken, is altijd in beweging. Ook dat leidt tot nieuwe interpretaties en een herwaardering van personen en gebeurtenissen.
FACE TO FACE toont een bijzondere selectie uit de grootste fotocollectie van Nederland: negentig portretten van belangrijke fotografen, aangevuld met brieven, historische documenten, boeken, tijdschriftartikelen en andere foto’s.
Verhalenvertellers Wilfried de Jong, Onias Landveld, Nele Eeckhout, Mirke Kist en Siona Houthuys geven bij deze portretten hún interpretatie van de geschiedenis. Vanuit hun specifieke achtergrond laten ze de betekenis van sommige beelden kantelen op basis van feiten, van andere weer op basis van speculatieve aannames. Deze podcasts vormen een essentiële aanvulling op de getoonde portretfoto’s.
De tentoonstelling FACE TO FACE is samengesteld door Elwin Hendrikse (conservator, Nationaal Archief) en Bas Vroege (oprichter en directeur, Paradox) en vormgegeven door Kummer & Herrman.
|